Skogsdagen

Text och foto: Hjalmar Thulin

Denna skogsdag, 20 september 2020, ingick i vårt projekt Hållbart skogsbruk. Vi presenterade projektet för länets kretsar och andra intresserade.


Samling innan vi gick in i skogen (det finns större bild). Jan Bertilsson (med reflexväst) hälsade alla välkomna.


Programmet hade utökats tack vare att Tobias Kronberg kom med Laisa för att visa sökning efter granbarkborre. Men nu tar jag programmet från början, eller rättare sagt inledde Jan programmet:

  • Ruthuggning.
  • Finnerödja Skogstjänst presenterar sig.
  • Plockhuggning i en blivande skiktad skog.


Andra punkten var alltså att Sebastian Arne och Peter Arne från Finnerödja Skogstjänst presenterade sig. De berättade sedan om plockhuggningen som hade utförts på platsen (se film). Det blev en rivstart i diskussionerna om olika skogsbruksmetoder.

Jan fortsatte med programmet:

  • Randhuggning från sydväst.
  • Modifierad röjning för att nå den potentiella naturliga vegetationen snabbare än vid helt fri utveckling.
  • Alkärrets återvätning.


Mellan programpunkterna var det fikapaus, som blev effektiv eftersom diskussionerna fortsatte om metoderna och dess syften.


Lite kuriosa blev det också. Vid skogsvägens kant bor solitära bin (kanske smalbin*). Även detta ledde till diskussion – bodde bina här redan innan skogsmaskinerna störde marken?

* Tack till Mats Orvet för tipset!


Dags för den nya programpunkten. Tobias berättade detaljerat om granbarkborrarna och värmde sedan upp Laisa (för oss som ville fotografera nära) inför…


…en sökning. Tobias och Laisa hade nyligen hjälpt till att befria projektskogen från granbarkborrar, så Laisa fick söka upp ett träd som Tobias hade preparerat i förväg med granbarkborrarnas doft.


Sista programpunkten. Urban Hernbo visade elektriska arbetsredskap, och…


…de som ville fick prova.


Avslutningsvis riktades intresset till bordet med böcker, tidskrifter och utskrivna artiklar med mera. Vi nämnde att delar av materialet finns på webben. Sådana länkar har vi samlat på webbsidan med kursdokumentation.

För er som inte har läst skogsdagens ursprungliga webbsida (med inbjudan) så tipsar jag om att i efterhand läsa åtminstone Jans funderingar på vägen framåt.

För övrigt var MT på plats i början av skogsdagen, så att prenumeranter kan läsa mer i MT-artikeln.

Tack till Martin Jentzen, som hade gjort skogsbruksplanen. Och tack till dagens alla medverkande och deltagare. Särskilt tack till Jan!

I samarbete med

och

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.