Yttrande om Reningsverket 2 och 3


Foto: Hjalmar Thulin

Redaktion: Catharina Andersson och Jan Bertilsson

Samrådsyttrande Reningsverket 2 och 3

(Se plankarta)

Mariestads kommun har genom sitt förslag till ny detaljplan avsikt att öka exploateringsgraden på tomterna Reningsverket 2 och 3 i korsningen mellan Norra vägen och Katthavsvägen. Detaljplanen tar bort prick- och korsmark. Planen utökar områdets användningsområden och tillåter en byggnadshöjd på 10,6 m, samt en utfart mot Katthavsvägen. Det anges inget tal på maximal exploatering och i princip skulle man kunna bebygga hela tomten fram till tomtgränsen.

Kommunfullmäktige har fattat beslut om att slå vakt om den biologiska mångfalden i staden. Detta har även betydelse i ett industriområde där träd, gröna häckar och gröna markytor ger förutsättningar för fåglar, insekter och växter att finna utrymme och skapa en levande miljö även där människor inte bor.

Grönytor ger också förutsättningar för regnvatten att naturligt sjunka undan utan att det skapas, som på asfalterade ytor, stora vattensamlingar samt hantera de översvämningar som drabbar Vänern minst var 100 år.

Katthavsvägen är förutom Strandvägen den enda gata som har direkt access till Vänern i centrala Mariestad öster om Tidan. Stadens möte med sjön är viktigt både ur en stadsbyggnadsmässig och en identitetsmässig synvinkel. Därför bör man ha ett område med prickmark ca 4 meter brett utmed Katthavsvägen och Norra vägen för att säkerställa n-områdets (häckplanteringen) bevarande och utblicken mot Mariestadsfjärden.

Utfartens placering mot Katthavsvägen ligger mycket nära korsningen mot Norra vägen och trafiksituationen borde utredas för Katthavet i sin helhet.

 

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.