Fladdermusinventeringen i Ullervad

Text och foto: Mats Karlsson

Tillsammans med Ullervad-Leksbergs Hembygdsförening ordnade vi en aktivitet sent på lördagskvällen för att ta reda på vilka arter av fladdermöss som finns i Ullervad. En bra plats finns intill Tidanån vid Kottholmen.


Med dator på ett bord kunde vi faktakolla om fladdermöss.

Fladdermössen flyger mest i skymningen och då går det att ta reda på vilka arter av fladdermöss som finns på en viss plats. För detta använde vi oss av en digital teknik med vilken vi omvandlar fladdermössens för oss normalt inte hörbara högfrekventa ekolod till hörbara ljud. Vattenfladdermusen (Myotis daubentonii) och Dvärgpipstrell (Pipistrellus pygmaeus) hördes tydligt och vi kunde även skymta deras siluetter mot den ljusa himlen. Vid kyrkan såg vi fladdermöss på långt håll men kunde inte uppfånga några ekolodsljud. Elisabet fick syn på en Ollonborre (Melolontha melolontha) som vi kunde studera på nära håll. En Ollonborre är som en hel julskinka för en fladdermus!

I samarbete med

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.