Första träffen i Mariestad för klimatomställning

Återbruk – vad tänker du på då?

Text och foto, där inget annat anges: Båda delarna av både Hjalmar Thulin och Mats Karlsson

Kraftsamlingsnätverket (se www.koso.se) arrangerade träff i Marieholmskyrkan. Temat var återbruk, och även annat togs upp som har med klimatomställning att göra. Vid bordet längst fram vågade bara en sitta, för övrigt var det nästan fullt i Mariasalen.

Bilderna visas större hos Mariestad Ställer Om.

Ordet gick runt – ett utdrag:

 • För mycket virke/byggmaterial slängs på Bångahagen, exempelvis från nybyggandet på Sjölyckan.
 • För övrigt haglade lovorden om återvinningen på Bångahagen.
 • Tips – det går att använda lumppapp som ytskikt på väggar i bostäder.
 • Kommunen och kyrkan borde öka ytor som inte klipps utan lämnas för biologisk mångfald. Kyrkan har börjat minska klippning men acceptansen är liten.

Utställningar:


På bordet längst bort visades närodlade och härodlade matingredienser. I mitten visades textilutställningen. Närmast serverades klimatsmart tilltugg till fikat – återbrukat bröd (delvis bakat på eget ströbröd från överblivna brödbitar som torkats) med ärtpesto respektive hummus. Recept från Bånges Mat för peston:

 • 300 g frysta svenska gröna ärtor
 • 100 g solroskärnor som blötläggs (det finns svenskodlade solrosor)
 • 75 g svensk ekologisk prästost (kan väljas bort)
 • 1/2 dl rapsolja (från exempelvis Skeby Gårdar)
 • 1 kruka (eller motsvarande mängd) fryst basilika från egen odling (eller från exempelvis Svegro)
 • 2 msk vitvinsvinäger
 • 1 klyfta vitlök
 • Salt och svartpeppar
 • Blanda och kör med mixerstav


Ingegerd Johansson visar exempel ur textilutställningen. Text av Jan Bertilsson: Detta är en skogsblus med brynja för att få bort värmen från kroppen när man jobbar. Den köpte jag 1982 hos Wiktorssons i Mariestad. Den användes fram till i vinter, februari 2022. Varje vinter i skogen. Vår, höst och sommar. Avverkning, plantering och röjning. Den har bytt ärmar fyra gånger under åren. Muddarna är bytta dubbelt så många gånger. Andra utslitna arbetskläder har använts att laga med. Nya muddar har köpts hos sybutiken. Den nya skogsblusen lever nog ännu längre, men kanske inte med mig. Med sax, nål och tråd (och/eller symaskin) och sparade tygstycken kan man göra mycket.


Som sagt, det togs upp även annat än återbruk, som har med klimatomställning att göra. Exempelvis berättade Vieno Mårtensson om en god idé som hon föreslog på sin arbetsplats. På 90-talet började Apoteket ta emot överblivna läkemedel, i praktiken blev det tabletter som lämnades in. År 2000 drevs en kampanj om antibiotika. Då föreslog Vieno att ta emot penicillinslattar. Förslaget belönades med stipendium. Bra för den biologiska mångfalden, som i sin tur är bra för klimatet.

Besökarna gav förslag på vad vi kan ta upp på kommande träffar:

 • Avfallstrappan – Beskriva avfallstrappan och ha en fördjupning om avfallsminimering. Betona vikten av att producera hållbart och reparera så mycket som möjligt.
 • Delningsekonomi – Hur ändra på att vi ska äga alla redskap när vi kan låna?
 • Lokal energiproduktion – Mera solceller i Mariestad och annan lokal energiproduktion.
 • Minska matsvinn – Exempelvis borde restauranger och kommunala kök minska svinnet genom att frysa portioner som sedan säljs.
 • Hållbar livsstil – Svårt att ändra på hur vi lever våra liv, vi behöver ha goda förebilder.

På närmaste träffen fördjupar vi oss i återbruk. Vilka kan du vända dig till? Kom och möt professionella återbrukare på onsdag den 20 april kl 18.30 i Församlingshemmets stora sal, Nygatan 23. Alla är välkomna!

PS Prenumeranter kan kolla MT-artikel. DS

 

Kommentera

2 thoughts on “Första träffen i Mariestad för klimatomställning

 1. Tack alla för att ni kom engagerade er och deltog i diskussioner och i det konkreta arbetet med jorden 4.2 tillbaka till jorden 1.0. Dvs våra klimatavtryck bara är en fjärde del mot idag. Utmaning från oss alla är att när du köper nästa sak du behöver ställer dig frågan: behöver jag detta eller kan jag låta bli. Hur lång livslängd har den hur låg energi förbrukning har den. Hur lagar jag den i fall den går sönder. Vem kan jag ha den tillsammans med. Har du fler förslag på saker att tänka på för en minimal konsumtion laga och återvinna kom med oss och ha roligt medans vi gör något bra.

 2. Många bra tankar omkring hur vi kan och behöver förändra konsumtionen för att minska vår skuld till jorden.
  Man blir inspirerad av att höra andra tänker som jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.