Fria vandringsvägar vid Mariestads stadskvarn

Mejl från Hilma Samuelsson:

Hej!

Jag heter Hilma Samuelsson och arbetar med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Vi finansierar miljö- och energiprojekt runt om i Sverige, och nu är det ett projekt i Mariestads kommun som nyligen blivit färdigt. Informera gärna om detta i kretsen!

Projektet har rivit ut vandringshinder och genomfört åtgärder vid Stadskvarnens vattenkraftverk i syfte att skapa fri vandringsväg för fisk, samt tillgodose fördelning av vatten inom området även vid lågvattenföring. Huvudsakliga målarter i projektet har varit asp, sjövandrande öring och vimma. Detta är arter beroende av vandring i Tidans vattensystem och arter som är rödlistade eller i övrigt känsliga. Sekundärt gynnas svämlövskog nedströms Stadskvarnen genom bättre vattentillgång vid lågvattenföring, naturlig materialtransport i denna del av Tidans mynningsområde samt andra arter knutna till strömmande vatten. Jag bifogar slutrapporten för mer läsning!

Kontakta mig gärna om du har frågor eller om ni själva har lust att besöka platsen och har tankar och erfarenheter ni vill dela med oss!

Pengarna vi finansierar projekten med kommer från försäljning av el märkt Bra Miljöval. Alla som vill kan söka pengar ur våra fonder för att finansiera miljö- och energieffektiviseringsprojekt. Läs mer om fonderna på www.bramiljoval.se/bra-miljoval-fonder.

 

Kommentera

2 thoughts on “Fria vandringsvägar vid Mariestads stadskvarn

  1. En utmärkt användning av fondpengar. Den rödlistade fisken Asp och Tidanöringen kommer att ha stor nytta av utrivningen av dammen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.